Nem gyors,de kényeztető recept,mert ha összepakoltad,bármikor betolhatod a sütőbe.Én előző este raktam össze,s másnap sütöttem.Senki ne higgye,hogy egy bolognai jellegű szószt pikk-pakk kell összerakni,nem-nem így van.Assisiben az apácáknál volt időm megtanulni,hogyan is készülnek a piros olasz szószok.Lassan,rotyogva,s nem hipp-hopp sajnos.És teljesen más sorrendben is kerül ez az a fazékba.Magyar nőcik általában úgy kezdik,hogy párolják a hagymát,rádobják a darált júst...na ezt felejtsd el!
Apácáááááák???? Igen! 19 éves koromban egy évet töltöttem Assisiben,nem azért mert monostorba akartam záratni magam,hanem azért hogy a nyelvet jobban megtanuljam.S mivel kerimamám a veszprémi érsekségen dolgozik,kerestek nekem egy helyet,ahol nem leszek konzumnő és "k", nincs mellettem magyar szó...ezért a Monastero S'Andrea fogadott be.Délelőtt takarítás,délután felszolgálás volt a feladatom.Fizetségem nem révén eltartottak,helyet és kosztot adtak.A monostor szállodaként működött,olcsó és kényelmes szállást biztosított az utazóknak.
Az alábbi változat zöldségekkel készül.Készítheted bármivel,ami a piacon fellelhető és alkalmas lenne ízvilágában hozzá.
Na a recept(a tésztához a Lidl-ben kapható lasagne tésztát vásároltam):
Érdemes egy aprítót használni a zöldségekhez,sokkal gyorsabban dolgozol.
Szósz 1 :
1 jó nagy fej hagymát apríts fel,dobd egy magasabb falú edénybe pár kanál oliva olajon kezdd el párolni.közben pucold meg a cukkinit,aprítsd,dobd hozzá,majd a padlizsánról szedd le a héját,aprítsd,tedd hozzá.Csináld ugyanezt 3-4 paradicsommal és 1 paprikával,valamint egy szál sárgarépával.Apróra vágva tegyél bele 3-4 gerezd fokhagymát.A következő fűszereket pedig ízlés szerint használd:bazsalikom,oregano,kakukkfű,majoranna,pici őrölt kömény,pirospaprika,bors,1 evőkanál mustár.
Ezután következzék egy kislángon való rotyogtatás és pároltatás,majd kerüljön bele 30-40 dkg darált hús(milyenségét rátok bízom,lényeg,hogy friss legyen)
Magyarításként beledobtam a raguba még 2 pörköltkockát és felöntöttem egy dobozos paradicsompürével.
Szósz 2:A beshamell mártás:
5 dkg vajon 2-3 evőkanál lisztet aranybarnára forgatsz,add hozzá a tejet,közben kislángon mindig kavard,mert hamar odaég,s fűszerezd borssal,sóval és kicsi szerecsendióval.Ha felforr és rottyan a tej, elkezd sűrűsödni a massza, a mártás hamar kész.
Nincs más dolgod,míg megvárni hogy elkészüljenek a szószok és KIHŰLJENEK!!!Azért kell a kihűlt hidegebb állapot,mert akkor lehet szépen sorozni.
További tennivalód:egy sor nád egy sor fing eljárással jénaiba,vagy tepsibe pakolni a cuccost,és kb 200 fokon 30-40 percig összesütni.
(A hozzávalókat külön nem írtam ki,csak kiemeltem...)
ÚÚRISTEN dejólhangzik :D
VálaszTörlésJóvan elmentem :D
Jaaaj még azóta is ez a kedvenc számom
http://www.youtube.com/watch?v=rnL_SuayuTE&feature=related
:))))