A tészta alapanyagai:
-50 dkg finomliszt
-3 tojás sárgája
-5 dkg porcukor
-1/2 tasak( 6 gramm sütőpor)
-2 evőkanál olaj
-2,5 dl tej
-csipet só
-2 dkg élesztő
Én kézzel dagasztani nem nagyon tudok. Sőt ez erős dicséret volt számomra, mert nemhogy "nem nagyon" hanem egyáltalán nem :) Nos. én mindent a kenyérsütőben dagasztok, s azóta minden ilyesmi kiválóan sikerül, na meg amióta új a tűzhelyem ugye...Szóval, ha kenyérsütőben dagasztasz,akkor majd a következő sorrendet tartsd be:
Először a 2,5 dl tejből lopizz egy kicsit, s csipet cukorral futtasd fel az élesztőt. Az enyhén langyos maradék tejet öntsd a tartály aljára a csipet sóval és a tojások sárgájával és az olajjal. Utána ebbe a szutymóba szitáld bele az egy edénybe kimért és összeöntött száraz hozzávalókat,azaz a lisztet, sütőport,porcukrot. A fehér port most ne szívd fel hanem csinálj bele kis mélyedést a kezeddel, s öntsd bele a kráterbe a futtatott tejes élesztőt. Most nemsokára lazán hátradőlhetsz,mert a krémet igen hamar elkészítheted,s nincs más dolgod , mint várni,a kelt tészta lényege a kelesztés-pihentetés és ezért már bazira unom című játékos vetélkedő.
![]() |
Ilyen szépen megdagasztható és keleszthető ez a tészta a kenyérsütőben |
Miközben a gép dolgozik, te se lógasd a lábad,irány a töltelékkészítés. A kakaós töltet hamar kész, de kenés előtt jobb ha kihűl.
A töltelék hozzávalói:
-20 dkg vaj
-17 dkg porcukor
-5 evőkanál holland kakaópor (én még tettem hozzá egy csipet Nesquick folyékony öntetet)
Mindent tégy egy edénybe, melegítsd, kavargasd, majd vedd le a tűzről és igyekezz nem megenni, mert simán fakanállal fogyasztva is...sajnos nagyon finom.
A megkelt tésztát ezután nyújtsd ki és kend meg a kihűlt krémmel, már ha maradt addigra belőle.Tekerd fel,s hagyd 40-50 percig egy ruhával letakarva pihenni A képen pucéran vannak ezek a gaz rudak.
Ezt követően ha csigát szeretnél, akkor szeleteld fel a rudakat, majd a csiguszokat kend meg egy tojással.
Ha megkented, további 15 percig pihenjenek. Melegítsd be a sütőt és 200 fokon süsd úgy 30 percig. 2 tepsi csiga lett belőle. Ha egyszerre sütnéd,akkor légkeverés 170 fokon 2 tepsi betol és süt. Ha külön-külön sütnéd,akkor meg alsó/felső 200 fok , tepsik egymás után tologat majd kb.30 perc se és nyammoghatjátok.
S a végeredmény ilyen csigában, és ilyen kalácsként. A kalácson ne röhögj,elcsesztem a fonást :D
.jpg)
Update:
Ma újra megsütöttem. 3 szárat töltöttem meg,majd szépen akár Lucus haját befontam-megfontam, utána a kenyérsütő formában pihent 30 percet,majd kenés után további 15 percet, pontosan így:
A szeletet már nem tudom fotózni,mert NINCS belőle morzsa se...
Hűű, ez fini lehet. Amint elmúlik a gyermek fosása miatti diéta, becsokizom a sütőt :)
VálaszTörlésÉn már ki is próbáltam :-), köszi a receptet!
VálaszTörlésAndi, milyen az új sütőd? Annyira hasonlít a fekete szegélye, és a belseje az enyémre (Fagor), vagy minden sütő egyforma :-)????
Úgy látszik most pont mindketten itt lógunk... :) Ölellek Mindannyiatokat! Ma sütöttem újra, ki is egészítettem a bejegyzést.
VálaszTörlésA sütő meg egy Gorenje sütő, de nagyon imádom, öröm a sütés is végre !!!!